Gestionarea întreprinderii de la distanță

 

Gestionarea de la distanță a unei întreprinderi și trecerea la munca în regim online este o problemă, cu care s-au confruntat mulți antreprenori în perioada situației excepționale din Republica Moldova. Dar ceea ce pentru unii este o problema, pentru alții reprezintă o oportunitate. 

La 30 aprilie 2020 fondatorul clubului de business KMB, Amir Roitman, a avut o întrevedere online cu fondatorul companiei Meta-Sistem S.r.l., Mihail Muhin. Pentru Mihail un birou virtual și o echipă ce muncește de la distanță nu reprezintă o măsură necesară, ci mai degrabă un obiectiv către care și-a condus compania timp de câțiva ani. 

La momentul actual, Mihail gestionează o întreprindere din Lisabona. 70% di echipa sa muncește constant în afara biroului. Sunt specialiști ce provin din diferite orașe ale Moldovei, Ucrainei, Rusiei și chiar din Chile. Iar ultimul proiect de afaceri al lui Mihail de fapt nu a avut un birou fizic.


Principalele avantaje pe care Mihail le vede în refuzul ideii de a avea un birou tradițional, în favoarea muncii online sunt: 

  • Reducerea costurilor pentru închirierea și întreținerea unui birou, precum și amenajarea și dotarea locurilor de muncă;

  • Economisirea timpului colaboratorilor pentru deplasarea de acasă spre birou și viceversa;

  • Piață nelimitată a forței de muncă. Când nu există nicio atașare față de un anumit loc, puteți să vă alegeți colaboratorii din întreagă lume vorbitoare de limba rusă, fără a vă limita la o anumită localitate. 

  • Nu există un birou – respectiv nu există probleme cu autoritățile de control (privind siguranța în caz de incendiu, normele sanitare și epidemiologice etc).

 

Întrevederea online s-a desfășurat într-o atmosferă relaxată și prietenoasă. Mihail a știut să răspundă la toate argumentele publicului, care era sceptic la început. Singurul argument la finalul discuției a fost cel privind motivația angajaților. 

În timpul conferinței online, Mihail a vorbit despre metodele de evidență a timpului de lucru și de comunicarea în cadrul colectivului. De asemenea, a relatat câteva cazuri destul de complicate de trecere a unor tipuri de afaceri la munca de la distanță. 

Există tipuri de activitate care necesită prezența fizică a unei persoane, dar marea majoritate a personalului poate fi trecută la munca de la distanță.”

 

Puteți obține consultanță gratuită apelând numărul de telefon 022-857-157 sau la adresa electronică sales@meta.md.

 

photo number 3
photo number 4
photo number 5