Diferența dintre versiune de bază și standart 1C

Programul 1C poate fi achiziționat atât în versiunea de bază, cât și în versiunea standard. Ambele versiuni oferă o gamă largă de posibilități funcționale. Atât varianta de bază, cât și cea standard ale programului 1C operează cu aceleași documente și redactează rapoarte. Însă prețul lor este diferit. În ce constă diferența între programul 1C în versiunea de bază (primară) și cea standard (profesională)?

Primul lucru, de care trebuie să ținem cont în versiunea standard – este posibilitatea de a efectua evidența contabilă a mai multor întreprinderi concomitent. În versiunea de bază, poate fi creat doar un profil, ce presupune gestiunea activității unei singure întreprinderi. Pentru operarea mai multor societăți în versiunea de bază este necesară crearea unei baze de date suplimentare, care, însă, va trebui să fie actualizată separat.

Al doilea moment, demn de atenție – este lipsa, în versiunea de bază, a posibilității de a modifica setările programului. În versiunea standard acest lucru este posibil. Cu alte cuvinte, în versiunea standard pot fi configurate funcțiile după necesități, iar în versiunea de bază – nu. În unele cazuri, se recurge la asistența unui specialist pentru configurarea programului 1C, care, prin intermediul formularelor externe de imprimare, ajustărilor externe și altor trucuri va încerca să scoată potențialul maxim din versiunea de bază. Însă, costul final pentru serviciile prestate de către specialist poate depăși cu mult prețul versiunii standard a programului 1C, dacă ținem cont de necesitatea periodică a efectuării lucrărilor de îmbunătățire.

A treia problemă esențială, cu care se confruntă doritorii de a achiziționa programul 1C ieftin – este că versiunea de bază oferă posibilitatea operării simultane doar pentru un utilizator. Pot fi create mai multe profiluri, dar într-un anumit interval de timp baza de date poate fi accesată de o singură persoană. Versiunea de bază a programului 1C nu funcționează în rețea, din lipsa posibilității de conectarea a unui alt utilizator. În versiunea standard nu există astfel de limitări.

În general, utilizarea versiunii de bază în cadrul întreprinderilor mici este justificată. În întreprinderile mari și mijlocii, însă, posibilitățile versiunii de bază vor fi insuficiente. Chiar și din punct de vedere psihologic este preferabilă utilizarea, din start, a versiunii profesionale a programului 1C, în locul pierderii de timp pentru însușirea funcțiilor avansate.

photo number 3
photo number 4
photo number 5