Care este diferența dintre platforma și configurația 1C?

Deseori putem să ne confruntăm cu incapacitatea de a înțelege diferența între platforma 1C și configurația 1C. Aceste dificultăți sunt caracteristice și pentru cei ce operează în acest program de mai mulți ani. Pentru utilizarea obișnuită, diferența de termeni nu este atât de considerabilă, dacă nu se ține cont de diferența între funcțiile versiunilor. Pot apărea unele dificultăți în configurarea programului, în utilizarea noilor funcții și în adaptarea programului la necesitățile întreprinderii.  Vom studia ambele concepte mai detaliat:

 

CARE ESTE PRINCIPALĂ DIFERENȚĂ ÎNTRE PLATFORMA 1 C ȘI CONFIGURAȚIA EI? 

Programul 1C funcționează numai în prezența unei platforme și configurației care rulează pe baza acesteia. Platforma programului 1C este un mediu software, care conține algoritmi și relații funcționale cu sistemul de operare. Având propriul limbaj de programare, platforma identifică pe deplin potențialul funcțional al sarcinilor realizate. Anume după instalarea platformei 1C pe calculator se instalează și configurarea necesară a programului.  

Dar ce reprezintă configurația 1C? Configurația – este un set de soluții software 1C, concepute pentru a îndeplini funcțiile necesare. Configurația este necesară pentru îndeplinirea unor sarcini specifice și concrete, cum ar fi evidența contabilă, operațiile ce țin de salarizare și personal, evidența vânzărilor și operațiilor legate de evidența stocurilor (depozit). Dar funcționarea oricărei din aceste configurații este posibilă numai în prezența unei platforme corespunzătoare. Un element important este faptul că o configurație dorită poate fi creată de oricare specialist în domeniu, însă platforma propriu-zis poate fi dezvoltată numai de producătorului software-ului 1C. 

 

AVANTAJELE NOILOR PLATFORME ȘI CONFIGURAȚII 1C

Dezvoltatorii programului 1C produc, periodic, noi versiuni de platforme pentru acesta. Și de fiecare dată, pentru fiecare platformă sunt dezvoltate și modificate configurațiile aplicative. Noile opțiuni măresc posibilitățile de utilizare ale programului 1C și nu întotdeauna platforma precedentă are capacitatea necesară pentru a-i face față. Evident, cu o gamă mai largă de funcții ale programului 1C, costul platformei și configurațiilor devine puțin mai mare.   

De exemplu, versiunile 8.2 și 8.3 ale platformei ”1C pentru Întreprindere” depășesc deja cu mult versiunile precedente în ceea ce privește volumul operațiunilor efectuate. Și numai instalarea acestor versiuni oferă accesul complet la toate funcțiile configurațiilor specializate, dezvoltate de către producătorul 1C. 

photo number 3
photo number 4
photo number 5