Actualizarea planului de conturi în programul 1C în conformitate cu modificările la SNEC din anul 2020

La 1 ianuarie 2020 intră în vigoare un pachet de modificări în planul de conturi aprobat de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova. Setul mare de modificări a fost publicat în Monitorul Oficial încă în luna iunie, iar întreprinderilor li s-a acordat timp ca să ajusteze mecanismele de evidență contabilă corporativă.

 

Ce s-a schimbat?

Printre modificările cheie trebuie menționate adăugarea conturilor de corectare cu privire la deprecierea fondului comercial, investițiilor financiare (pe termen scurt și lung separat) și stocurilor. Unele conturi au fost excluse și redenumite. Modificările în SNEC au influențat și metodologia de evidență contabilă pentru mai multe conturi de active și pentru listele de conturi corespondente. 

 

În ce constă dificultatea trecerii?

Trecerea la un plan de conturi nou nu este doar o modificare a tabelelor de active și pasive. Metodologia de lucru cu un număr de conturi se va schimba semnificativ. Problema principală constă în transferul corect al stocurilor între conturile adăugate și cele excluse. Adăugarea unei liste întregi de conturi de calcul noi va impune întreprinderile să redistribuie parțial soldul conturilor extrabilanțiere. Mai mult, odată cu adăugarea contului 162 „Creanţe ale părţilor afiliate pe termen lung”, structura creanțelor ar trebui, de asemenea, revizuită.

Pentru a pregăti locul contabilului pentru lucrul cu planul de conturi nou, va trebui, de asemenea, să reconfigurați algoritmii pentru a reflecta operațiunile standard, în conformitate cu modificările introduse.

Fără ajutorul specialiștilor, trecerea întreprinderii la un plan de conturi nou cu o configurație contabilă individuală este un proces destul de complicat. În special dacă compania folosește numeroase sub-conturi pentru pozițiile modificate.

 

Puteți obține consultanță gratuită apelând numărul de telefon 022-857-157 sau la adresa electronică sales@meta.md.

photo number 3
photo number 4
photo number 5